sobota, 28 marca 2015

Burgery wegetariańskie

Jakiś czas temu, całkiem przez przypadek trafiłam do Novej Krovy, czyli wegaburgerowni. Plan był taki, że razem z mężem mieliśmy iść na pełnokrwistego burgera, ale zaintrygował mnie wygląd i oferta wegańskiej knajpki. Udało mi się przekonać męża i weszliśmy do środka. Zamówiłam burgera dnia (ryżowo-brokułowy), a moja druga połówka, po 15 minutowej rozmowie z obsługą, pytaniem: "czy coś tu jest z mięsem?", zdecydował się na burgera z grillowanym tofu. Burger posmakowały nam do tego stopnia, że postanowiłam sama wykonać, może nie wegańskie, ale wegetariańskie przysmaki. Efekty widać poniżej!

środa, 25 marca 2015

Zupa krem z batatów

Skoro niedawno był wpis o bulionie warzywnym, to musiała pojawić się i zupa. Dzisiaj kolejna odsłona zupy - aksamitny krem ze słodkich ziemniaków przyrządzony bez zbędnych dodatków, z ostrą i rozgrzewającą nutą. Jeśli bulion mamy gotowy, to krem z batatów możemy mieć w 20 minut!

sobota, 21 marca 2015

Bulion warzywny

Co zrobić, aby każda zupa była przepyszna? Moim zdaniem, nie ma dobrej zupy bez dobrego bulionu, czy to warzywnego czy mięsnego. Oczywiście zawsze można skorzystać z kostki lub nawet zupy w proszku, ale czy nie lepiej poświęcić naprawdę chwilę, żeby jeść zdrowiej i smaczniej? Poniżej przepis na bulion warzywny. Ja zawsze gotuję 3-4 litry, część wykorzystuję od razu, a resztę mrożę w słoikach na następny raz - rano wyciągam z zamrażalnika i po pracy gotuję zupę - szybciej i bardziej apetycznie:)