sobota, 21 lutego 2015

Tagliatelle z wędzonym łososiem i warzywami

Za oknem szarówka... i chyba każdemu marzy się już wiosna ze świeżą zielenią traw i tęczą kolorów tulipanów, żonkili, krokusów. Skoro na razie nie możemy tego mieć za oknem, to proponuję feerię kolorów na talerzu. Na pewno wprowadzi nas to w dobry nastrój (mnie wprowadził:))


Składniki (dla 2 - 3 osób)

  • 500 g makaronu tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty),
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 5 - 7 średnich pieczarek,
  • mała czerwona papryka,
  • mała żółta papryka,
  • jedna mała cukinia,
  • oliwa z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól.
Wykonanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem (al dente). Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy pokrojoną w długie paski paprykę. Po około 3 minutach dodajemy pokrojoną w paski cukinie - cukinie nie obieramy ze skórki. Wszystko smażymy około 5 minut (w zależności od tego, jak miękkie lubimy warzywa). Całość solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno posiekany czosnek.
Następnie odcedzamy makaron i dodajemy go do warzyw (ważne, aby nie hartować makaronu). Dokładnie mieszamy makaron z warzywami i wlewamy łyżkę oliwy. Następnie dodajemy pokrojonego w kawałki (około 2-3 cm) łososia. Całość podgrzewamy na patelni jeszcze 2 minuty. Danie podajemy posypane szczypiorkiem lub cebulką. Bon appetit!:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz