Składniki
- 30 - 40 dag pieczarek (ja lubię, jak jest ich naprawdę dużo),
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego,
- 1 duża marchewka,
- 1 średnia cebula,
- ząbek czosnku,
- 10 dag ryżu białego lub brązowego,
- pół szklanki mleka lub śmietany 12%,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie
Umyte pieczarki kroimy w plastry, zaś cebulę w drobną kostkę i całość smażymy na patelni (na oliwie). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podgrzewamy bulion (tak żeby zawrzał) i dodajemy do niego ryż.. Gotujemy na malutkim ogniu. Po 10 minutach dodajemy marchewkę oraz pieczarki z cebulą. Gotujemy jeszcze około 10 minut po czym doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość zabielamy mlekiem (zdecydowanie mniej kalorycznie i zdrowiej) lub śmietaną. Zabielając śmietaną wymieszajcie ją najpierw z kilkoma łyżkami zupy, a dopiero potem dodajcie do całości. Z mlekiem nie ma tego problemu i od razu możemy wlać do zupy (kolejny argument za mlekiem:) ). Zupę podajemy z posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz