Wielki Post prawie za nami i oczami wyobraźni widzę siebie pochłaniającą wielkanocne smakołyki:) Tym trudniej jest mi wrzucić tutaj taki słodki przepis, ale jeśli nie zrobię tego teraz, to pewnie w przyszłym roku tym bardziej. Poniżej znajdziecie przepis na wielkanocne muffinki - wielkanocne z wyglądu, ale jeśli chodzi o ich smak, to naprawdę sprawdzą się każde babeczki - ja zdecydowałam się na wariacje muffinek czekoladowo-bananowych. Wybierzcie po prostu Wasz ulubiony smak i ozdóbcie, jak umiecie. Jeśli tak jak mi, brak Wam zdolności plastycznych, skorzystajcie z gotowych m&m'ów. Na koniec, korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć Wesołych i Radosnych Świąt!
Składniki
- 1 banan
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,25 szklanki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 100 ml naturalnej maślanki
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- całe migdałów
- masa kajmakowa
- szczypta soli
Wykonanie
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Następnie w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych składników dodajemy mokre. Dorzucamy posiekaną czekoladę. Następnie rozgniatamy widelcem banan i dodajemy do całości. Masę mieszamy łyżką, nie musi być bardzo dokładnie, ale na tyle, żeby składniki się wymieszały. Następnie nakładamy masę do papilotek (1/3 wysokości). Na środek wykładamy łyżeczkę masy kajmakowej i migdał. Na wierz znowu wykładamy masę - do 2/3 wysokości papilotek. Muffinki wkładamy do piekarnika na 25 minut - pieczemy w 200 stopniach.
Kiedy nasze babeczki są gotowe musimy je ostudzić i zabrać się za dekorowanie. Ja ubiłam śmietanę 30% (szklankę), dodałam do niej 100 g serka mascarpone i 3 łyżki cukru. Masę wycisnęłam na muffinki tworząc "gniazdko". Następnie w gniazdko włożyłam kolorowe m&m. To jak udekorujecie swoje muffinki zależy od Waszej fantazji i pomysłowości. Życzę udanej zabawy.
Kiedy kolejny wpis? ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiałam małą przerwę, ale w końcu wracam:)
UsuńCałkiem fajnie :)
OdpowiedzUsuń