czwartek, 28 maja 2015

Zielony koktajl - jarmuż, awokado, banan i truskawki

Nie od dziś wiadomo, że jestem fanką wszelkiego rodzaju smoothies i koktajli. Szczególnie przypadły mi do gustu te zielone. Ostatnio jednak odeszłam od szpinaku na rzecz jarmużu, głównie dlatego że jest nieporównywalnie zdrowszy niż szpinak. Przynajmniej do czasu, aż się dowiemy, że jednak jest inaczej:) Póki jeszcze jarmuż jest zdrowy, to proponuję Wam przepis z jego udziałem.

Składniki (1 porcja)
  • szklanka wody (mineralnej lub zwykłej przegotowanej),
  • garść jarmużu - u mnie były to 3 całe liście,
  • ćwiartka awokado,
  • pół banana,
  • 4 truskawki.
Wykonanie
Do kielicha blendera wlewamy wodę i dodajemy jarmuż (ja rwę go na mniejsze kawałki). Całość blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i raz jeszcze całość miksujemy. Jeśli dla kogoś koktajl jest nie dość słodki, to polecam dosłodzić go miodem. Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty, wystarczy dodać wody. Na zdrowie!



Oczyszczające smoothies

10 komentarzy:

  1. tyle zdrowia w jednej szklance :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Takie smoothie to dobra przekąska na pobudzenie żołądka do trawienia np. domowego spaghetti z szybkapizza.pl. Ogólnie zielone koktajle wszelkiej maści są zdrowe i fajnie wpływają na trawienie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham koktajle z jarmużem :) Pyszne i zdrowe! Te z kaszą jaglaną też są dobre.

    OdpowiedzUsuń