niedziela, 6 lipca 2014

Szparagi w cieście francuskim z szynką i mozzarellą

Pomysł na tę przekąskę przyszedł od koleżanki z pracy, która pokazała mi smakowite zdjęcie z tym właśnie daniem. Postanowiłam je odtworzyć po swojemu i okazało się, że smakuje wybornie. Idealny przepis, gdy nie wiemy co podać gościom, albo gdy sami mamy ochotę na "coś", ale nie wiadomo co. 
Wstyd się przyznać, ale to moja pierwsze przygoda ze szparagami. Tak mi jednak zasmakowały, że na pewno nie ostatnia.

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 150 g),
pęczek zielonych szparagów - 12 sztuk,
10 dag szynki w plastrach najlepiej mocno wędzona,
10 dag sera mozzarella (oczywiście można użyć dowolnego sera),
świeża bazylia,
pieprz,
jajko.

Wykonanie
Szparagi obieramy ze skórki (najlepiej sprawdza się obieraczka do jarzyn) i odcinamy twarde końcówki (te na dole). Następnie bierzemy szynkę i owijamy nią szparagi. Ser mozzarella kroimy w słupki. Ostrożnie rozkładamy ciasto francuskie i tniemy je na paski o szerokości około 2 cm. Następnie bierzemy jeden taki pasek i układamy na nim mozzarellę oraz listki bazylii, pieprzymy. Bierzemy szparaga, kładziemy na pasku ciasta i obtaczamy go w cieście. Szparagi układamy na blaszce, na której wcześniej umieściliśmy papier do pieczenia. Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni. Takie szparagi idealnie smakują na ciepło, ale i na zimno nie są złe. POLECAM!








 



6 komentarzy: