wtorek, 8 lipca 2014

Zielony koktajl z jarmużem, szpinakiem i selerem naciowym

Internet (lub tylko ja:)) oszalał na punkcie zielonych koktajli. Prawie każdy poranek zaczynam od takiego koktajlu. Teraz, kiedy zrobiło się gorąco, zastępują mi one śniadanie. Poniżej przepis na jeden z moich ulubionych.

Składniki
  • duża garść jarmużu (około 4 liście),
  • garść szpinaku,
  • 3 łodygi selera naciowy (ma on intensywny smak, który nie każdy lubi, także można z niego zrezygnować lub też dać pół lub jedną łodygę. Polecam też dodawać go już na samym końcu małymi  porcjami i sprawdzać, czy koktajl nadal nam smakuje),
  • 1 banan,
  • pół lub całe mango,
  • pół litra wody (mineralnej lub zwykłej przegotowanej).
Wykonanie
Do blendera wlewamy wodę, następnie dodajemy jarmuż (najlepiej jest go rozdrobnić), szpinak i seler. Miksujemy. Dodajemy resztę składników i znowu miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodajemy wody. Z uwagi na mango i banana koktajl dość szybko sam od siebie gęstnieje, także polecam wypić go od razu lub uzbroić się w wodę do jego rozcieńczania (bardzo smaczny jest też, gdy dodamy soku pomarańczowego). Na zdrowie!





Letnie Orzeźwienie 2014 Jak ugasić pragnienie? Lato w pełni!

3 komentarze: