poniedziałek, 14 lipca 2014

Domowe hamburgery

Mam czasem takie dni, kiedy to wprost umieram z pragnienia, żeby zjeść fast fooda. W takich sytuacjach staram się sięgać po taki domowej roboty i nie mam żadnych wyrzutów:) Dziś w roli głównej hamburgery! Ich sekretem jest mięso - zawsze świeżo zmielone (samodzielnie lub w sklepie).


Składniki
  • ok. 400 g świeżo mielonej wołowiny (wystarczy na ok. 4 hamburgery),
  • 1 żółtko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka drobno posiekanej dymki,
  • pieprz, sól,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 4 bułki (u nas kajzerki - zdecydowanie odradzam typowe bułki do hamburgerów ze sklepów, zobaczcie co w nich jest! Ble...)
Wykonanie
Do wołowiny dodajemy żółtko, przeciśnięty czosnek, dymkę, pieprz i sól. Można dodać łyżeczkę musztardy miodowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy nasze hamburgery - ja biorę około 100 g wołowiny na jednego burgera. Smarujemy patelnię oliwą - najlepiej sprawdzi się patelnia grillowa, a cudownie by było gdybyśmy mieli grilla, ale zwykła patelnia też sobie poradzi. Grillujemy/smażymy nasze burgery na średnim ogniu, około 3-5 minut z każdej strony. 
Bułki wkładamy na kilka minut do piekarnika i podgrzewamy. Następnie kroimy na pół, smarujemy keczupem lub innym sosem i uzupełniamy ulubionymi dodatkami. U nas z reguły to zielona sałata, potem mięso, utarty ser żółty, pomidor, ogórek i kiełki. Im wyższy hamburger, tym lepszy:) 








6 komentarzy:

  1. Ostatnia nasza impreza firmowa wrocław polegała właśnie na wspólnym gotowaniu i na czym się skupiliśmy? Oczywiście na burgerach :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie zawsze mam czas na przyrządzenie sobie takich kanapek. Z przepisuj koniecznie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Po tak sytej potrawie cierpi brzuszek że oj, nie wspominając o przybyłych kaloriach. Ale wcale się tym nie przejmuje, nadwage można zrzucić a tak zrobionych hamburgerów za nic nie mógłbym odpuścić, żałuję że nie ma dipu zrobionego z majonezu i gomarowskiego ketchupu łagodnego. Cóż burgery jak najbardziej smaczne, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co nas rozgrzesza to fakt, ze takie burgery są zdrowsze niż te w budkach z fast foodem!

      Usuń