piątek, 11 lipca 2014

Kurczak z mango z mlekiem kokosowym i miętą

Nie wiem, czy była to forma rewanżu, czy po prostu dobre serce przyjaciela, ale nie dość, że przyjechał w odwiedziny, to jeszcze uraczył nas kurczakiem z brzoskwiniami :) Nie bardzo chciał zdradzić przepis, ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie podpatrzyła. Jedyne do czego się przyznał, to to że oryginalnie przepis jest z mango. Muszę przyznać, że czy to z mango, czy to z brzoskwinią, danie smakuje wyśmienicie. Co najważniejsze wprowadza trochę niecodzienności do naszej kuchni.


Składniki
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (bez bicia się przyznaje, że akurat w lodówce miałam cielęcinę, która też się bardzo dobrze sprawdziła:) ),
  • 1 mango,
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 200 g),
  • 150 g ryżu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżka soku z limonki lub ewentualnie cytryny,
  • świeża mięta.
Wykonanie
Oliwę, czosnek (posiekany), łyżeczkę kurkumę, pastę z curry, słodką paprykę, imbir i sok z limonki mieszamy w misce. Następnie kroimy kurczaka w kostkę. Wrzucamy go do miski i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Gotujemy ryż według przepisu. Odcedzony ryż mieszamy z łyżeczką kurkumy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek (około 1 łyżki) i dodajemy kurczaka. Obieramy mango i kroimy w kostkę. Dodajemy do lekko podsmażonego kurczaka. Po około minucie wlewamy mleko kokosowe i czekamy, aż całość się zagotuje. Następnie gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy garść posiekanej mięty. Ewentualnie doprawiamy solą. Całość dekorujemy mięta i sproszkowaną słodką lub ostrą papryką. A potem zajadamy ze smakiem:) 
Uwaga: jeśli ktoś woli ostrzejszą wersję może dodać posiekaną papryczkę chili. Dla ceniących łagodne smaki, polecam uważać z czerwoną pastą:)










3 komentarze: