Co zrobić, aby każda zupa była przepyszna? Moim zdaniem, nie ma dobrej zupy bez dobrego bulionu, czy to warzywnego czy mięsnego. Oczywiście zawsze można skorzystać z kostki lub nawet zupy w proszku, ale czy nie lepiej poświęcić naprawdę chwilę, żeby jeść zdrowiej i smaczniej? Poniżej przepis na bulion warzywny. Ja zawsze gotuję 3-4 litry, część wykorzystuję od razu, a resztę mrożę w słoikach na następny raz - rano wyciągam z zamrażalnika i po pracy gotuję zupę - szybciej i bardziej apetycznie:)
Składniki
- 1,5 litra wody,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1/4 pora,
- liść kapusty,
- pół cebuli,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki lubczyku.
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na około 4-5 cm kawałki i wrzucamy do garna. Dodajemy pora, kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby bulion leciutko bulgotał. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i opalamy nad ogniem, aż prawie cała zrobi się czarna. Dodajemy do bulionu, który gotujemy, a właściwie bulion gotuje się sam minimum godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz