sobota, 21 marca 2015

Bulion warzywny

Co zrobić, aby każda zupa była przepyszna? Moim zdaniem, nie ma dobrej zupy bez dobrego bulionu, czy to warzywnego czy mięsnego. Oczywiście zawsze można skorzystać z kostki lub nawet zupy w proszku, ale czy nie lepiej poświęcić naprawdę chwilę, żeby jeść zdrowiej i smaczniej? Poniżej przepis na bulion warzywny. Ja zawsze gotuję 3-4 litry, część wykorzystuję od razu, a resztę mrożę w słoikach na następny raz - rano wyciągam z zamrażalnika i po pracy gotuję zupę - szybciej i bardziej apetycznie:) 


 Składniki
  • 1,5 litra wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1/4 pora,
  • liść kapusty,
  • pół cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki lubczyku.
Wykonanie

Marchewki, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na około 4-5 cm kawałki i wrzucamy do garna. Dodajemy pora, kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby bulion leciutko bulgotał. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i opalamy nad ogniem, aż prawie cała zrobi się czarna. Dodajemy do bulionu, który gotujemy, a właściwie bulion gotuje się sam minimum godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz