niedziela, 14 grudnia 2014

Pieczone warzywa z ziołami

Kiedy zaczyna się sezon (późno)jesienno - zimowy i warzywa typu pomidor czy ogórek smakują jak gąbka, przerzucam się na pieczone warzywa, jak cukinia, bakłażan, papryka, marchewka etc. Takie danie sprawdza się świetnie, jako przekąska w trakcie dnia, ale także jako dodatek do obiadu. W zależności od tego, jakie wybierzemy warzywa, ich pieczenie zajmuje od 15 do 30 minut.


Składniki
Ulubione warzywa i zioła - u mnie:
  • cukinia
  • bakłażan
  • papryka czerwona
  • świeże oregano
  • suszona papryka
  • czarnuszka
  • oliwa z oliwek ząbek czosnku
Wykonanie
2 - 4 łyżek oliwy wlewamy do miski, dodajemy garść świeżego oregano, łyżkę suszonej papryki, łyżeczkę czarnuszki oraz wyciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy. Warzywa dokładnie myjemy, te które wymagają obrania - obieramy. Kroimy je wzdłuż - na szerokie paski. Pamiętajcie, żeby odłożyć posolonego bakłażana na 10-15 minut, a potem dokładnie go wypłukać. Pozwoli to na pozbycie się ewentualnej goryczy. Warzywa wkładamy do naszej miski i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokryły się naszą "marynatą". Opcjonalne można posolić nasze warzywa. Odkładamy je na 10-15 minut. Następnie przekładamy je na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia zależny od tego, na jakie warzywa się zdecydowaliście. U mnie było to 15 minut. Przy marchewce czy ziemniakach potrwa to nawet 30 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz