niedziela, 12 października 2014

Muffinki czekoladowo-bananowe

Są takie dni, że mam ochotę na "coś" i nie wiem na co. Koniec końców dochodzę do tego, że chodzi o "coś słodkiego", a stąd już krótka droga do moich ulubionych muffinków czekoladowo-bananowych. Warto dla nich zgrzeszyć i porzucić na jeden dzień mocne postanowienie: "będę jeść zdrowo":)

Składniki (około 16 muffinków):
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 szklanki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 - 1 szklanki cukru (w zależności jak słodkie chcemy muffinki)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Wykonanie
Robiąc muffinki stosuję zawsze zasadę, że suche i mokre  składniki mieszam osobno, a potem łączę je ze sobą. Łyżką mieszamy  więc w jednej misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i sól. Siekamy tabliczkę czekolady i dodajemy do suchych składników.
W drugiej miseczce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy olej i jajko. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość łyżką. Prostota muffinek polega na tym, że nie trzeba tego robić dokładnie. 
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy naszą masą foremki do 2/3 ich wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i pieczemy muffinki ok. 15–20 minut. Smacznego łakomczuchy:)!




Ciasta bez miksera

8 komentarzy: