niedziela, 19 października 2014

Pieczona dynia hokkaido z oliwą i ziołami

Z dynią hokkaido miałam do czynienia pierwszy raz. Po moich kulinarnych doświadczeniach z nią, powiem Wam, że na pewno jeszcze u mnie zagości. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to kolor jej miąższu - intensywny pomarańczowy. Później smak - słodki, kremowy. A co najważniejsze możemy bez obawy jeść jej skórkę!
Pomysł na przepis podsunęła mi mama - zresztą jak samą dynię. Podobnych przepisów w internecie jest mnóstwo, różnią się tylko kompozycją ziół. Ja postawiłam na tymianek i wyszło przepysznie!
Składniki
  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego tymianku (opcjonalnie można zastąpić suszonym)
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • pieprz
Wykonanie
Oliwę wlewamy do miski. Dodajemy do niej posiekany tymianek, czarnuszkę oraz wyciśnięty czosnek, Całość mieszamy. Dynię myjemy dokładnie, kroimy na pół i dokładnie wydrążamy środek. Następnie kroimy dynię w paski o szerokości około 1-1,5 cm. Dynię pieprzymy (można też posolić). Tak pokrojoną dynię wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy z oliwą i przyprawami. Odstawiamy dynię na 15 minut, aby przeszła smakiem ziół. Następnie przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Nasza dynia gotowa! Świetnie smakuje samodzielnie, ale także jako dodatek do mięs i ryb.










Zdrowe Halloween

5 komentarzy:

  1. właśnie wcinam pieczoną dynię! w zasadzie to tak ją uwielbiam, że jem codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta dynia jest moją ulubioną i choć robię z niej różne rzeczy, taka pieczona jest moim zdaniem najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, pyszna! też taką robię - na oliwie, z czosnkiem i z dodatkiem przeróżnych ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dynia? no to chyba mamy już danie na halloween

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super..szkoda że nie ma dynie teraz..spróbuję może z batatów..

    OdpowiedzUsuń