niedziela, 1 maja 2016

Kompot rabarbarowo-jabłkowy

Sezon na rabarbar wystartował. W tamtym roku jakoś mnie ominął - zanim się obejrzałam, nie mogłam go  już nigdzie kupić. Nie chcąc popełniać tego błędu drugi raz, jak tylko zobaczyłam na targu rabarbar, zaopatrzyłam się w niego. Zaczęłam klasycznie - od kompotu. Mimo, iż nie jestem fanką kompotów, to ten bardzo lubię - głównie za to, że jest przepysznie kwaśny. Dodatkowo świetnie gasi pragnienie, więc przyda się w cieplejsze dni.


Składniki
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 1 duże jabłko (słodka odmiana),
  • laska cynamonu,
  • laska wanilii,
  • 1,5 l wody,
  • opcjonalnie: cukier/miód.

Wykonanie
Jabłko kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka. Dodajemy rabarbar pokrojony w około 2-3 cm kawałki. Zarówno jabłko, jak i rabarbaru nie obieram, ale jeśli chcecie, to możecie je obrać. Dodajemy laskę cynamonu. Z laski wanilii wydrążamy nasionka i wrzucamy do garnka z pozostałą laską. Zalewamy wodą. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Opcjonalnie dosładzamy nasz kompot. Całość przelewamy przez sitko, żeby kompot był klarowny. Najlepiej smakuje schłodzony!



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki pić do drugiego dania niedzielnego rodzinnego obiadku z rodzinką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i jestem przekonana że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za kompotami, ale myślę, że ten jest wart spróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń