niedziela, 1 maja 2016

Kompot rabarbarowo-jabłkowy

Sezon na rabarbar wystartował. W tamtym roku jakoś mnie ominął - zanim się obejrzałam, nie mogłam go  już nigdzie kupić. Nie chcąc popełniać tego błędu drugi raz, jak tylko zobaczyłam na targu rabarbar, zaopatrzyłam się w niego. Zaczęłam klasycznie - od kompotu. Mimo, iż nie jestem fanką kompotów, to ten bardzo lubię - głównie za to, że jest przepysznie kwaśny. Dodatkowo świetnie gasi pragnienie, więc przyda się w cieplejsze dni.


Składniki
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 1 duże jabłko (słodka odmiana),
  • laska cynamonu,
  • laska wanilii,
  • 1,5 l wody,
  • opcjonalnie: cukier/miód.

Wykonanie
Jabłko kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka. Dodajemy rabarbar pokrojony w około 2-3 cm kawałki. Zarówno jabłko, jak i rabarbaru nie obieram, ale jeśli chcecie, to możecie je obrać. Dodajemy laskę cynamonu. Z laski wanilii wydrążamy nasionka i wrzucamy do garnka z pozostałą laską. Zalewamy wodą. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Opcjonalnie dosładzamy nasz kompot. Całość przelewamy przez sitko, żeby kompot był klarowny. Najlepiej smakuje schłodzony!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam taki pić do drugiego dania niedzielnego rodzinnego obiadku z rodzinką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń