sobota, 16 kwietnia 2016

Rafaello z kaszy jaglanej

Po przeprowadzonym w zeszłym roku detoksie cukrowym coraz częściej sięgam po zamienniki standardowych deserów i staram się unikać, z różnym rezultatem, białego cukru. Jego miejsce zajęły, moim zdaniem, zdrowsze produkty, jak ksylitol, syrop z brązowego cukru czy miód. W poszukiwaniu zdrowszego deseru trafiłam na stronę kaszomania.pl i zainspirowana przepisem postanowiłam wykonać swoją wersję rafaello z kaszy jaglanej. Myślę, że wyszło nie najgorzej:)

Składniki (ok. 20 - 25 sztuk)
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki cukru brzozowego, ewentualnie można użyć miodu, syropu z agawy, a w ostateczności cukru pudru,
  • 120 g wiórek kokosowych,
  • łyżka masła,
  • laska wanilii,
  • aromat migdałowy.

Wykonanie
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i mleczkiem kokosowym. Laskę wanilii przecinamy i wyciągamy z niej ziarenka. Dodajemy do kaszy wraz z całą laską. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko. Trzeba uważać, żeby nam się nic nie przypaliło.
W międzyczasie na patelni podprażamy 100 g wiórek kokosowe do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. 
Z ugotowanej kaszy wyciągamy naszą laskę wanilii i od razu dodajemy wiórki. Dokładamy masło oraz kilka kropel aromatu migdałowego.
Z ciepłej masy formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka można dać migdał - ja dałam dla smaku rodzynki.
Gotowe rafaello schładzamy w lodówce - jeśli oczywiście wytrzyma do tego czasu:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz