wtorek, 24 września 2013

Krem z dyni

Krem z dyni, to absolutnie mój faworyt w zupach-kremach. Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz spróbowałam go dopiero w tym roku. Efekt? W ciągu ostatnich 2 tygodni ugotowałam już 3 wielkie gary tej zupy:) Mam nadzieję, że moim domownikom nie wyjdzie o na uszami.


Składniki

  • 1,5 kg dyni
  • 1 - 1,5 litra bulionu warzywnego (w zależności, jak gęsty krem chcemy uzyskać)
  • kawałek korzenia imbiru, ok. 5 cm (ewentualnie można użyć imbir sproszkowany)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • papryczka chili
  • sól, pieprz
  • 50 dag sera cheddar
  • opcjonalnie śmietanka 30% lub mleko
Wykonanie
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Wybieramy jeden z dwóch sposobów robienia zupy-kremu - ja korzystam z pierwszej metody.
Pierwszy polega na tym, że wkładamy surowe składniki do blendera, zalewamy bulionem i miksujemy na gładką masę. Potem przelewamy zupę do garnka i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 15 minut i doprawiamy. Druga metoda to polega na tym, żeby zalewamy surowe warzywa bulionem i gotujemy na półmiękko, potem studzimy i miksujemy na gładką masę, następnie zagotowujemy i doprawiamy. Pierwszy sposób sprawdzi się, gdy mamy blender w postaci szklanego naczynia z nożami na dole. Drugi jest idealny przy blenderze ręcznym.
Kiedy nasza dynia jest już miękka doprawiamy ją świeżo startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem, kminem, gałką, słodką papryką, papryczką chili, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie ucieramy na grubych oczkach ser i wrzucamy do zupy. Mieszamy i od razu podajemy. Dekorujemy serem, pestkami dyni, zieloną pietruszką. Podajemy z grzankami. Opcjonalnie można dodać ok. 1/3 szklanki śmietanki 30% lub mleka. Mi zdecydowanie najlepiej smakuje bez:) SMACZNEGO!




 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam!! Zdecydowanie mój ulubiony do tego gęsty jogurt i grzanki:)) Zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń