Podobno awokado to najzdrowszy owoc na świecie. Jeśli chcecie przeczytać więcej na temat korzyści płynących z jedzenia awokado, to w internecie znajdziecie od groma artykułów na ten temat. Ja awokado jem, głównie dlatego że lubię. Oczywiście dodatkowym powodem jest zawartość wielu witamin i substancji mineralnych. Mówiąc krótko o awokado: zdrowe i smaczne - dla mnie połączenie idealne:) Już kiedyś zachęcałam Was do sięgnięcia po awokado - sałatka z awokado i cukinii. Dzisiaj przepis na pastę z tego owocu. Jest wprost stworzona, żeby połączyć ją z wędzonym łososiem. Równie dobrze sprawdzi się ze świeżą bagietką lub grzankami. Ja czasami zjadam samą pastę:)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
- mielona ostra papryka
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ do miseczki. Od razu polewamy go sokiem z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Następnie wyciskamy ząbek czosnku. Całość rozgniatamy widelcem na w miarę gładką masę. Na końcu dodajemy do smaku pieprzu, soli i papryki. Nasza pasta gotowa.
Rada - czyli jak wybrać dojrzałe awokado?
Kolor - dojrzałe awokado ma na ogół ciemnozieloną.
Miękkość - dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste, tzn. po po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu.
Jeśli nasze awokado jest niedojrzałe, to proponuję pozostawić je poza lodówką na kilka dni. Z kolei dojrzałe awokado powinno przechowywać się w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz