niedziela, 8 września 2013

Pasta z awokado (guacamole)

Podobno awokado to najzdrowszy owoc na świecie. Jeśli chcecie przeczytać więcej na temat korzyści płynących z jedzenia awokado, to  w internecie znajdziecie od groma artykułów na ten temat. Ja awokado jem, głównie dlatego że lubię. Oczywiście dodatkowym powodem jest zawartość wielu witamin i substancji mineralnych. Mówiąc krótko o awokado: zdrowe i smaczne - dla mnie połączenie idealne:) Już kiedyś zachęcałam Was do sięgnięcia po awokado - sałatka z awokado i cukinii. Dzisiaj przepis na pastę z tego owocu. Jest wprost stworzona, żeby połączyć ją z wędzonym łososiem. Równie dobrze sprawdzi się ze świeżą bagietką lub grzankami. Ja czasami zjadam samą pastę:)


Składniki
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • mielona ostra papryka
Wykonanie

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ do miseczki. Od razu polewamy go sokiem z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Następnie wyciskamy ząbek czosnku. Całość rozgniatamy widelcem na w miarę gładką masę. Na końcu dodajemy do smaku pieprzu, soli i papryki. Nasza pasta gotowa.

Rada - czyli jak wybrać dojrzałe awokado?

Kolor -  dojrzałe awokado ma na ogół ciemnozieloną.
Miękkość -  dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste, tzn. po po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu.
Jeśli nasze awokado jest niedojrzałe, to proponuję pozostawić je poza lodówką na kilka dni. Z kolei dojrzałe awokado powinno przechowywać się w lodówce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz