piątek, 27 września 2013

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielami. U mojej babci zawsze na niedzielny obiad był rosół i kurczak pieczony w całości. Kurczaka bardzo często przyrządzała moja mama. Najlepsze było w tym to, że każdy mógł wybrać swój ulubiony kawałek (mój to nóżka), a następnego dnia można było zjeść kurczaka na zimno, jeśli oczywiście coś się uchowało:) Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na pieczonego kurczaka.


Składniki

  • Jeden cały kurczak (najlepiej z ekologicznego chowu, jeśli mamy taką możliwość) - ok. 2 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie
Czosnek wyciskamy, dodajemy do oliwy, wsypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka (od zewnątrz i środka). Wkładamy na całą noc do lodówki (jeśli nie mamy takiej możliwości, to minimalny czas, jaki kurczak powinien spędzić w lodówce to 2 godziny). Wkładamy kurczaka do rękawa do pieczenia, a potem całość do żaroodpornego naczynia (pupą do góry). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy naszego kurczaka. Po około 20 minut przewracamy kurczaka piersią do góry. Po kolejnych 20 minutach otwieramy rękaw do pieczenia i pieczemy kurczaka jeszcze ok. 10 minut, tak aby się zarumienił (w sumie kurczaka pieczemy około 45 - 60 minut). Jesli nasz kurczak jest większy, to trzeba go potrzymać dłużej w piekarniku. Na ostatnie 20 - 30 minut pieczenia kurczaka, można dorzucić ulubione warzywa, np. cebulę, paprykę, pieczarki, cukinie.









7 komentarzy:

  1. Wspaniały pieczony kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie pięknie się prezentuje! Postaram się jak najszybciej wypróbować twój przepis :) Przesyłam Ci link do stronki z informacjami na temat dobrej jakości mięsach - http://www.sprawdzonydrob.pl/ jest tam sporo ciekawych informacji na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo jest przepisów na kurczaka, ale ten wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny kurczak, apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie no mistrzostwo, takie śniadanko widzialbym u siebie na stole!

    OdpowiedzUsuń