niedziela, 1 września 2013

Tzatziki

Przepisów na tzatziki jest w Internecie od groma. Mimo to chciałabym przedstawić swój, gdyż tzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do potraw z grilla i ziemniaków z ogniska! A że sezon grillowo-ogniskowy się powoli kończy, to może osoby, które nie próbowały jeszcze tego greckiego dipu/dodatku/przystawki, skuszą się:)

Składniki
  • duże opakowanie jogurtu greckiego (ok. 300 g)
  • dwa duże ogórki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Wykonanie
Ogórki dobrze wyszorować i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Posolić (dzięki temu ogórek puści więcej wody). Po ok. 10 minutach delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Im więcej odciśniemy, tym lepiej. Czosnek przecisnąć przez praskę i z ogórkiem dodać do jogurtu. Pamiętajcie, że czosnek po czasie nabiera na intensywności, więc nie przesadźcie:) Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tzatziki przełożyć do miseczki, w której będziemy je podawać. Polać odrobioną oliwy (może być smakowa). Włożyć do lodówki na minimum godzinę przed podaniem. 



Co zrobić, gdy zostanie nam nadmiar niezjedzonych tzatzików?
Jeśli zostają mi tzatziki, a wiem, że nie planuje w najbliższym czasie dań mięsnych do których by się nadawały,lub moim domownikom się przejadły w klasycznej odsłonie, to robię sałatkę np. z sałaty lodowej, pomidorów, oliwek etc. i dodaje tzatziki, jako sos sałatkowy:) Taka sałatka może być dodatkiem do obiadu lub stanowić przekąskę/drugie danie do pracy.

2 komentarze: