piątek, 30 sierpnia 2013

Sałatka z cukinią i awokado

Dzisiaj szybki przepis na sałatkę, która może posłużyć jako dodatek do obiadu lub jako drugie śniadanie. Jeśli sałatka ma służyć, jako osobne danie, to można dodać do niej trochę grzanek. Nie podaję dokładnych proporcji, bo tak naprawdę od Was zależy, na jakie składniki macie szczególnie ochotę. Najważniejsze jest to, aby awokado było dojrzałe. Dzięki temu lekko się "rozpadnie" spajając całą sałatkę. 



Składniki
  • mieszkanka różnego rodzaju sałat (u mnie była to sałata lodowa, głowiasta, a ponadto rukola i liście szpinaku)
  • pomidory
  • rzodkiewka
  • papryka żółta
  • awokado
  • zielona cukinia
  • pestki słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
Wykonanie
Sałaty, pomidory, rzodkiewkę, paprykę i cukinie dokładnie myjemy. Czekamy aż składniki przeschną. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa kroimy (cukinie zostawiamy w skórce!). Polecam nie kroić je w super malutkie kawałki, żeby nie wyszła nam surówka:) Poza tym większe kawałki ładniej się prezentują. Awokado obieramy i również kroimy. Słonecznik wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oliwy i prażymy kilka minut. Dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty. Potem pozostaje nam wszystko razem wymieszać, dodać oliwę z oliwek, pieprz i sól według uznania. Zawsze zostawiam około łyżeczki słonecznika i posypuję nim sałatkę. Stanowi on ładną ozdobę. Teraz pozostaje nam jeść, jeść i jeszcze raz jeść:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz