piątek, 16 sierpnia 2013

Muszle na pomidorach faszerowane cukinią

Dzisiaj piątek, więc wielu z nas sięga po jarskie potrawy. Nie musi to jednak oznaczać nudy. Dla zmęczonych daniami z rybą w roli głównej polecam dzisiejszy przepis conchiglioni (muszle) na pomidorach faszerowane cukinią. Danie jest czasochłonne, ale naprawdę opłaca się zainwestować trochę czasu, aby potem do woli się delektować:) Kto ma ochotę może oczywiście dodać do farszu drobno pokrojoną pierś z kurczaka lub mięso mielone.

 


Składniki (dla 2 osób)

  •  połowa opakowania makaronu conchiglioni (ok. 125 g)
  • 1 duża cukinia
  • 3 duże pomidory
  • 10 dag sera pleśniowego gorgonzola lub lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • pęczek natki pietruszki
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie ser żółty
Wykonanie
Makaron wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3/4 czasu podanego na opakowaniu (u mnie było 12 minut, więc gotowałam makaron około 9 minut), po czym odcedzamy go i rozkładamy na desce lub folii aluminiowej, tak aby pojedyncze muszelki się ze sobą nie stykały. W ten sposób makaron powinien lekko przestygnąć, a my nie musimy się bać, że się poskleja.
Następnie obieramy pomidory i kroimy je w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka i smażymy około 10 minut na oliwie. Pod koniec wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy bazylię, oregano (najlepiej świeże) oraz doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowane pomidory przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

Cukinie dokładnie myjemy i nieobraną ucieramy na grubych oczkach. Również smażymy ją na oliwie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, aby się nie przypaliła. Po około 10 minutach dodajemy do cukinii drobno pokrojoną natkę, trochę kolendry (ok. 3 - 4 łodyżek), pieprz i ser pleśniowy. Gotujemy do czasu, aż ser się nie rozpuści. Jeśli ser jest bardzo aromatyczny (czyt. śmierdzący:)), a Wam to przeszkadza, to można dodać trochę mleka lub jogurtu greckiego. To powinno złagodzić smak.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotowanym farszem z cukinii nadziewamy muszelki i kładziemy na pomidorach jedna koło drugiej. Łasuchom polecam utrzeć trochę sera żółtego i posypać nasze danie. Naczynie (bez przykrycia) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Smacznego!


  

 

 
 
 


 






2 komentarze:

  1. oo,jaki fajny przepis! akurat wszystkie składniki mam w domku - koniecznie muszę wypróbować!
    i piękne fotki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie i daj znać jak smakowało:) Dziękuję za komentarz!

      Usuń