Dip koperkowy nadaje się idealnie
do warzyw, w tym pieczonych lub gotowanych ziemniaków, ryb, grillowanych
mięs czy jajek. Najlepiej przygotować go co najmniej godzinę przed
podaniem, aby stał się bardziej aromatyczny. Uważajcie przy dodawaniu
czosnku, po kilku godzinach jego smak nabiera bardzo na intensywności,
dlatego jeśli chcecie przechowywać dip przez 2 - 3 dni, to polecam
dodać dwa razy mnie czosnku niż podano w przepisie.
Składniki
Składniki
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku (średniej wielkości)
- pęczek koperku
- pieprz, sól
- opcjonalnie łyżeczka majonezu
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez
praską czosnek. Następnie umyty i osuszony koperek drobno posiekać i
również dodać jogurtu. Doprawić pieprzem i solą. Jeśli zdecydujecie się
na dodanie majonezu, to sól jest zbędna. Osobiście staram się nie
używać majonezu, bo przeraża mnie jego skład:) Nie powiem jednak, że
czasem się nie skuszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz