niedziela, 11 sierpnia 2013

Dip koperkowy

Dip koperkowy nadaje się idealnie do warzyw, w tym pieczonych lub gotowanych ziemniaków, ryb, grillowanych mięs czy jajek. Najlepiej przygotować go co najmniej godzinę przed podaniem, aby stał się bardziej aromatyczny. Uważajcie przy dodawaniu czosnku, po kilku godzinach jego smak nabiera bardzo na intensywności, dlatego jeśli chcecie przechowywać dip przez 2 - 3 dni, to polecam dodać  dwa razy mnie czosnku niż podano w przepisie.
 


Składniki
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku (średniej wielkości)
  • pęczek koperku
  • pieprz, sól
  • opcjonalnie łyżeczka majonezu
Wykonanie

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praską czosnek. Następnie umyty i osuszony koperek drobno posiekać i również dodać jogurtu. Doprawić pieprzem i solą. Jeśli zdecydujecie się na dodanie majonezu, to sól jest zbędna. Osobiście staram się  nie używać majonezu, bo przeraża mnie jego skład:) Nie powiem jednak, że czasem się nie skuszę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz