czwartek, 22 sierpnia 2013

Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem

Już nie mogę doczekać się weekendu - nie dlatego, że jestem leniuchem i marzę o wolnym dniu (choć to może też po części). Przede wszystkim nie mogę się doczekać wspólnego śniadania. Nic tak nie nastraja mnie pozytywnie na cały dzień, jak wspólne śniadanie, które nierzadko przeciąga się do późnych godzin przedpołudniowych:) Na co dzień, kiedy ja jestem w łazience, mąż je śniadanie, kiedy znowu ja otwieram lodówkę, on czym prędzej zajmuje łazienkę. Chociaż śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, często zdarza mi się je jeść dopiero w drodze do pracy. Z jego pożywnością też różnie bywa. Czasem ograniczę się do banana czy jogurtu. Jeśli czasu jest trochę więcej to na ogół sięgam po własnoręcznie "zmiksowane" muesli z mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Natomiast, gdy przychodzi dzień wolny, to śniadanie  bywa przeze mnie bardziej celebrowane niż obiad. Z lodówki wyciągam dosłownie wszystko, co nadaje się na śniadanie. Ta stole loduje więc nie tylko wędlina czy ser żółty, ale także warzywa typu pomidor, ogórek czy papryka, różnego rodzaje sery, jajka na twardo, dżemy, masło orzechowe, a czasem inne słodkości jak placuszki bananowo-jabłkowe. Poza tym uwielbiamy serek wiejski lub twarożek, który przygotowujemy z naszymi ulubionymi dodatkami. Jakiś czas temu była to rzodkiewka i szczypiorek. Niby nic, a smak serka zmienia się nie do poznania:)



Składniki
  • 500 g serka wiejskiego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • pieprz, opcjonalnie sól
Wykonanie
Szczypiorek siekamy drobno, rzodkiewkę ucieramy na tarce (duże oczka). Następnie przesypujemy serek na sitko, aby odsączyć nadmiar wody. Potem wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Smacznego!






Świeżo wyciskany przez Męża sok z pomarańczy - mniam:)


4 komentarze:

  1. A jak się robi serek wiejski? czy to gotowizna sklepowa? Jeżeli tak to szkoda marne to jedzonko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się dorobię własnej krowy, to dam przepis:) Póki co muszę radzić sobie z gotowizną:)

      Usuń
  2. No nie. Nie masz krowy? Nie rozumiem dlaczego;p

    Uwielbiam takie śniadania. Pyszności.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń